NIRS određuje kofein i vlagu bez ikakvih hemikalija
Za pržionice kafe kontinuirana analiza prženih zrna kafe može imati značajan financijski učinak. Kontinuirana analiza omogućuje poboljšanje postavki prženja za energetski učinkovitije postupke i vrlo homogene konačne proizvode. Zamorne metode kao što je HPLC (tekućinska hromatografija visoke učinkovitosti) za određivanje koncentracije kofeina zahtijevaju detaljno poznavanje rada s instrumentom, uključuju hemikalije i može potrajati dugo vremena za pripremu uzorka i provođenje analize.
Bliska infracrvena spektroskopija (NIRS) brza je alternativa bez hemikalija za analizu kofeina i vlage u prženim zrnima kafe. NIRS rješenje jednostavno je za korištenje, ne zahtijeva nikakvu pripremu uzorka, a takvi analizatori rade ili u blizini pržionice ili u laboratoriju za kontrolu kvalitete.
EKSPERIMENTALNA OPREMA Analizirano je 168 uzoraka pržene kafe na Metrohm OMNIS NIR Analyzer Solid s malom posudom OMNIS NIR, promjera 60 mm. Uzorci cijelog ili mljevenog zrna stavljeni su u malu posudu i analizirani u načinu difuzne refleksije. Referentne vrijednosti za kofein i vlagu dobivene su odgovarajućim primarnim metodama. Analiza kofeina provedena ionskim hromatografom (IC) slijedila je smjernice ISO 20481, a analiza vlage slijedila je smjernice AOAC 979.12.

Dobiveni NIR spektri korišteni su za izradu modela predviđanja za različite referentne parametre. Korelacijski dijagrami koji prikazuju odnos između NIR predviđanja i referentnih vrijednosti prikazani su na slikama zajedno s odgovarajućim vrijednostima mjerenja (FOM).
Za više informacija kliknite na LINK